Programma vakantieweken

Hieronder kun je meer lezen over het programma in de vakantieweek. Let wel: per week stemmen we het programma af op leeftijd, handicap en plaats waar we vakantie vieren.

Welkom op zaterdagmiddag

Op zaterdagmiddag heten we je welkom in het vakantiehuis. Uiteraard is er een kopje koffie of thee, want wie weet heb je al een lange reis gemaakt. Je maakt kennis met je persoonlijk begeleider.
Vervolgens ga je naar je kamer en kun je die samen met degene die je brengt bezichtigen en je koffer daar laten zodat die later uitgepakt kan worden. Rond half zes zijn al brengers wel vertrokken en wordt het tijd voor de eerste maaltijd. Altijd weer spannend maar ook gezellig. De groepsgrootte varieert per huis, maar er gaan rond de 30 gasten mee en ongeveer 20 vrijwilligers.
Elke avond wordt er een Bijbelvertelling gehouden rond een thema en gezongen. Op zaterdagavond beginnen we daar mee. Na de koffie wordt er nog een kennismakingsspel gedaan en dan is het na een drankje, hoog tijd voor de eerste nacht. Ook dit is altijd weer spannend, hoe lekker ligt het bed, snurkt mijn kamergenoot, etc. Maar gelukkig is er begeleiding genoeg die je zo nodig ’s nachts kunt roepen.

Zondag: je wordt wakker gezongen

Wat een verrassing de volgende morgen, je wordt gewekt door het zingen op de gang. Het “vrijwilligerskoor” zingt elke morgen een lied, dat is nog eens fijn wakker worden!
Nadat iedereen gewassen en gekleed is, voor de een met hulp de ander een beetje aansturing en sommigen kunnen het helemaal zelf zitten we op tijd aan het ontbijt want om 10.00 uur is er een aangepaste kerkdienst in het vakantiehuis. Wat is dat fijn, samen zingen, luisteren naar een Bijbelverhaal en samen bidden. Uiteraard is er na de dienst drinken met iets lekker en zijn we fijn ontspannen bezig, bij mooi weer buiten. Na de lunch kun je als je dat wilt rusten op bed of jezelf rustig bezighouden tot theetijd. Dan is er opnieuw een aangepaste dienst. Na het diner kan er gewandeld worden, gezongen of gezellig met elkaar iets doen tot bedtijd. Alles is al wat vertrouwder geworden.

Maandag: kaarten kopen en op de foto

Op maandagmorgen zijn er een paar vaste programmapunten: uiteraard wil je graag de thuisblijvers laten weten hoe het met je is, dus worden er kaarten gekocht en geschreven, natuurlijk krijg je hierbij hulp als dat nodig is. En voor het plakboek willen we graag een groepsfoto, dus daarvoor komt de fotograaf langs. Eer dat iedereen er netjes op staat ben je zo een halfuur verder. In de middag wordt er een groepsactiviteit gedaan, vaak in de buurt van het vakantiehuis.

Programma op de overige dagen: van creatief bezig zijn tot een dagje uit met de bus

Het verdere programma van de week verschilt van dag tot dag en van week tot week, een paar vaste onderdelen noemen we:

  • Winkelen, want ja je wilt misschien wel een cadeautje kopen
  • Creatief bezig zijn: iets leuks maken om mee naar huis te nemen
  • Sport en spel om de spieren los te houden en gezellig met elkaar bezig te zijn.
  • Een dagje uit met de bus, naar een dierentuin etc. Meestal op de woensdag.
  • Een speurtocht of een spelletjesparcours
  • Een muzikale avond

Een afscheidsdiner op vrijdagavond

En natuurlijk op vrijdag een heerlijk afscheidsdiner met een gezellige afscheidsavond daarna, want ja aan alles komt een einde, ook aan deze vakantieweek. Maar wat nu zo leuk is, er is van alle dagen een mooi plakboek gemaakt wat je mee naar huis krijgt zodat iedereen kan zien en lezen wat je allemaal gedaan hebt.
Op zaterdagmorgen is het vroeg opstaan, koffers moeten gepakt zijn, op tijd aan het ontbijt, iedereen gedag zeggen en dan weer fijn naar huis. De herinneringen gaan mee en iedereen zegt: we hopen tot een volgende keer.

VOOR ELKAAR vakantieweken voor mensen met een verstandelijke beperking

Algemene informatie