Dankzij vakantieweken omgeschoold naar de zorg
Het is inmiddels veertig jaar geleden dat de nu 66-jarige Dick Reedijk uit IJsselmuiden voor het eerst meeging met een VOOR ELKAAR vakantieweek. Een presentatie over de vakantieweken en het enthousiasme van zijn vrouw, die toen voor het eerst meeging, maakten dat Dick zich ook opgaf..
Het is inmiddels veertig jaar geleden dat de nu 66-jarige Dick Reedijk uit IJsselmuiden voor het eerst meeging met een VOOR ELKAAR vakantieweek. Een presentatie over de vakantieweken en het enthousiasme van zijn vrouw, die toen voor het eerst meeging, maakten dat Dick zich ook opgaf.. Inmiddels staan er bijna 24 vakantieweken op de teller, waarvan de meeste met een week voor gasten met een lichamelijke beperking (LG)
Dick vindt het fijn om mensen met een beperking te helpen met wat ze niet of nauwelijks meer kunnen. ‘Met een VOOR ELKAAR vakantieweek kunnen ze tóch op vakantie en zie je ze genieten. Het kost je de nodige energie maar je krijgt er zóveel voor terug!’ En dat zit ‘m soms juist in de kleine dingen. ‘In een week voor gasten met een verstandelijke beperking (VG) hielp ik een gast naar bed die volgens zijn moeder alleen ja en nee kon zeggen. Ik begon psalm 42 te zingen terwijl hij op het toilet zat. Ik hoorde hem wat zeggen, en toen ik goed luisterde, zong hij deze psalm mee. Ontroerend om mee te maken.’
Tijdens een andere vakantieweek werd Dick van zijn vrijwillige zorgtaken ontzorgd. Hij had twee dames in zijn unit om voor te zorgen. Schoorvoetend gingen ze ermee akkoord dat een broeder hen hielp. Ondanks dat ze tevreden waren over hoe hij hen hielp, zaten ze de volgende dag kant en klaar aangekleed op de rand van het bed. ‘Ik hoefde alleen nog de steunkousen aan te trekken. Een man vonden ze blijkbaar toch maar niks.’ Ook deze ervaring heeft Dick er niet van weerhouden zich in 2012 te laten omscholen tot helpende zorg en welzijn. Inmiddels geniet hij van zijn prepensioen en gaat hij dit jaar vanwege de leeftijd nog één keer mee als vrijwilliger bij een VG-week.
Dicks wens is dat deze weken nog lang gehouden mogen worden. ‘Maar ook dat we zullen uitzien naar de jongste dag, want dan zal er geen handicap meer op aarde zijn. Ik wens het bestuur en de vrijwilligers van de stichting Gods onmisbare zegen toe bij dit mooie, dankbare werk.’